EN
Све категорије

Почетна>новости>Здрава нега


Како се ликопен употребљава у козметици?

Датум: 2019-12-23

Сажетак:

Ликопен је супстанца за коју је доказано да има добра антиоксидативна својства и коју је потрошач привукао много пажње. Овај рад даје детаљан преглед ресурса, физичких и хемијских својстава ликопена и његове примене у козметици.

Кључне речи: Ликопен, Природни, Антиоксидација, Козметика

Увод у ликопен

Ликопен (Л икопен), врста каротеноида, Молекуларна формула је Ц40H56 and a relative molecular mass is 536.85. The molecular structure is shown in Figure 1. Lycopene is one of the strongest antioxidants found in nature. Its ability to scavenge singlet oxygen is about 100 times that of vitamin E and twice that of beta-carotene. It has the reputation of “plant gold”. In food, pharmaceutical, health care products and cosmetics industries have good application prospects.


Сл. 1 молекуларна структура ликопена

Извор ликопена

Ликопен се широко налази у вишим биљкама и микроорганизмима. У вишим биљкама садржај ликопена у парадајзу је већи. Објављено је да је садржај зрелих парадајза 8.8 ~ 42 мг / кг, а неки зрели црвени плодови садрже и ликопен, попут црвеног грејпа, лубенице, горке тикве, папаје и тако даље. Што се тиче микроорганизама, многе врсте микроорганизама могу произвести ликопен, укључујући бактерије, актиномицете и гљивице, међу којима су већи приноси мицете, микрозими и фотосинтетске бактерије. Тренутно постоји много студија о производњи ликопена од стране микроорганизама. Лиу Киаонинг и други користили су генетски модификовану Есцхерицхиа цоли за експресију ликопена са приносом од 102 мг / Л. Ванг Хаибинг и други користили су вештачки скрининг и оптимизирали црвени квас за изражавање ликопена. Принос је достигао 176.97 мг / Л. Са развојем биотехнологије, микробна ферментација ће постати главни извор ликопена због већег приноса, краћег производног циклуса и без сезонског утицаја.

Tфизикална и хемијска својства ликопена

Ликопен је полинезасићени алифатични угљоводоници са црвеним дугим игластим кристалом. Има малу поларност и нерастворљив је у води, тешко је растварати се у полиолима (попут етанола, глицерина и пропилен гликола који се обично користе у козметици). Лако се раствара у биљним уљима, октаноичној киселини / триглицериду цитрату и другим мастима и уљима. Хемијска структура ликопена садржи 13 двоструких веза угљеник-угљеник, укључујући 11 коњугованих двоструких веза, које се лако оксидују и претварају. Због тога се током процеса екстракције, прераде и складиштења узима у обзир утицај температуре, пх, површински активног агенса, редуцирајућег средства, ултраљубичастог итд.

Механизам антиоксиданса ликопена

Ликопен има изванредну антиоксидацијску способност захваљујући свом вишеструком антиоксидацијском механизму. Прво је директно уклањање ликопена на слободне радикале. Цхен Липинг и др. Открили су да ниске концентрације ликопена (0.4 ~ 3 мг / кг) могу ефикасно уклонити хидроксилне радикале и супероксидне анионске радикале. Ликопен такође претвара енергију активације синглетног кисеоника у топлоту и директно угашава синглетни кисеоник. Друго, ликопен има индиректну улогу у уклањању реактивних врста кисеоника (РОС) промовишући активност ендогених антиоксидативних ензима. Истраживачи су показали да су, након што су мишеви били храњени ликопеном у трајању од 4 сата, активности пероксида (махуна), соде и каталазе (мачка) у крви ензима мишева биле повећане.

Примена ликопена у козметици

Као природни извор ефикасних адитива ликопен има добру перспективу у примени анти-старења, крема за сунчање, против загађења и друге функционалне козметике због свог изванредног антиоксидацијског капацитета. Истовремено, ликопен има своју нестабилност и друге проблеме, па постоји потреба за побољшањем апликације.

Ликопен и козметика против старења

Тренутно постоји много теорија за објасњење старења коже, а теорија старења слободних радикала је теорија сназне убедљивости. Теорија старења слободних радикала сугерира да са порастом старости или променом устава функција антиоксидацијског система у телу опада, што резултира прекомерним накупљањем слободних радикала који нападају активне макромолекуле ћелија ткива, узрокујући уништавање ћелијске структуре и функционисање, што доводи до и убрзава старење коже. Према теорији старења слободних радикала, ликопен са високом способношћу чишћења слободних радикала може да се дода у козметику. Након што се ликопен апсорбује кроз кожу, може инхибирати прекомерно нагомилавање слободних радикала из извора, појачати антиоксидативни систем коже и тако одложити старење.


Ликопен и козметика за заштиту од сунца

Претјерано ултраљубичасто зрачење може узроковати велику количину слободних радикала у кожи, узрокујући да меланоцити стварају прекомјерни меланин, што узрокује да кожа постане тамна и дуготрајна, а такођер може узроковати боре на кожи, старење и пропадање. Да би се спречило оштећење коже од УВ зрака, обично се решава применом козметике за заштиту од сунца. Међутим, постојеће креме за сунчање имају неке недостатке, а козметичка формула треба да обезбеди ефекат заштите од сунца, а садржај крема за заштиту од сунца треба да буде што нижи. Да би се решиле горње контрадикције, ликопен се може увести као помоћна компонента за заштиту од сунца. С једне стране, ликопен може уклонити вишак слободних радикала изазваних ултраљубичастим зрацима; с друге стране, ликопен има директан антагонистички ефекат на УВ, а објављено је да ликопен може смањити упалу у телу, одржавати нормалан метаболизам ћелија, избећи УВ зраке и смањити оштећење ДНК. Ликопен повећава отпорност коже на УВ светлост, смањујући на тај начин количину крема за сунчање, што заузврат смањује иритацију козметике за заштиту од сунца и смањује материјалне трошкове.

Ликопен и козметика против загађења

Последњих година, због интензивирања загађења животне средине, потрошачи су поздравили козметику са ефектима загађења, попут „отпорности на загађење ваздуха“. Контаминирана атмосфера садржи фототоксичне ефекте полицикличких ароматских угљоводоника (ПАХ) и нитро полицикличких ароматских угљоводоника (НПАХ). Под ултраљубичастом светлошћу, фототоксични ефекти изазвани полицикличким ароматским угљоводоницима могу озбиљно оштетити кожу, укључујући убрзавање стварања слободних радикала. Као одговор на горе наведене проблеме, ликопен се може користити као природни извор активних састојака против загађења да играју следећу улогу: с једне стране, ликопен уклања фототоксични ефекат ПАХ-а уклањањем слободних радикала; с друге стране, ликопен директно елиминише токсичне материје у цигаретама и аутомобилским издувима.

Ликопен је природно козметичко средство

Appearance of color. Many cosmetics on the market add and compound artificial pigments, which have a colorful appearance and attract consumers. However, artificial synthetic pigments are mainly derivatives of aromatic hydrocarbons. Long-term use has certain chronic side effects and even cancer risk. Lycopene itself has bright red color, which can replace some chemically synthesized red pigments, applied to cosmetics such as lipstick, blush, etc. Which the color is more natural and safer.

Ликопен је природни козметички стабилизатор

Козметика често садржи неке оксидативне и просијане сировине, попут биљног уља. Да би се спречила оксидативна удела уља и масти обично се додају стабилизатори попут бутил хидроксианизола (БХА) и бутилованог хидрокситолуена (БХТ). Међутим, са безбедносног гледишта, дуготрајна употреба БХТ и БХА има одређену токсичност, од којих БХА има канцерогени ризик, а БХТ има тератогени ризик. У складу с тим, ликопен је природан, нетоксичан, има снажан антиоксидативни капацитет и може спречити пропадање уља и масти, тако да може заменити хемијске синтетичке стабилизаторе попут БХА и БХТ.

Да ли знате примену ликопена у козметици? Желите знати више, обратите пажњу на нашу компанију!