Све категорије

Светски дан хране КСНУМКС - НАШЕ АКЦИЈЕ СУ НАША БУДУЋНОСТ

Датум: 2019-12-24

Знате ли да је данас ваш дан! - 2019. Светски дан хране

Колективна акција у 150 земаља чини Светски дан хране једним од најславнијих дана календара УН-а. Стотине догађаја и теренских активности окупљају владе, предузећа, невладине организације, медије и ширу јавност. Они промовишу светску свест и акције за оне који пате од глади и за потребу да се обезбеди здрава исхрана за све. Учините #ВорлдФоодДаи свој дан - поделите своју појединачну акцију за #ЗероХунгер или се придружите позиву развијањем групног догађаја или активности.

СКТ Сунсхине се фокусира на здравље читавог човечанства
Нека свет буде довољан за здравље и сунце!

Последњих деценија драстично смо променили начин исхране и исхране као резултат глобализације, урбанизације и раста прихода.

Прешли смо са сезонских, углавном биљних намирница и богатих влакнима, на дијету која садржи високо рафинирани скроб, шећер, масти, со, прерађену храну, месо и остале производе животињског порекла. Мање времена се троши на припрему јела код куће, а потрошачи, посебно у урбаним срединама, све се више ослањају на супермаркете, продаваонице брзе хране, продавце уличне хране и ресторане који се одвозе.

Комбинација нездраве исхране и седећег начина живота довела је до пораста стопе гојазности, не само у развијеним земљама, већ и у земљама са малим примањима, где глад и гојазност често коегзистирају. Сада је преко 670 милиона одраслих и 120 милиона девојчица и дечака (5-19 година) гојазно, а преко 40 милиона деце млађе од 5 година има прекомерну тежину, док преко 820 милиона људи пати од глади.

Здрава исхрана је водећи фактор ризика за смрт од незаразних болести (НЦД), укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес и неке врсте рака. У вези са петином смртних случајева широм света, нездраве прехрамбене навике такође узимају данак у националним здравственим буџетима који коштају и до 2 билиона УСД годишње.

Гојазност и други облици потхрањености погађају готово једну од три особе. Пројекције показују да ће тај број до 2025. бити један на два. Добра вест је да приступачна решења постоје за смањење свих облика неухрањености, али за њих је потребна већа глобална посвећеност и деловање.