Све категорије

Датум: 2019-10-16

Знате ли да је данас ваш дан! - 2019. Светски дан хране

zerohungry healthy diets
Collective action across 150 countries is what makes World Food Day one of the most celebrated days of the UN calendar. Hundreds of events and outreach activities bring together governments, businesses, NGOs, the media, and the general public. They promote worldwide awareness and action for those who suffer from hunger and for the need to ensure healthy diets for all. Make #WorldFoodDay your day – share your individual action for #ZeroHunger or join the call by developing a group event or activity.

СКТ Сунсхине се фокусира на здравље читавог човечанства
Нека свет буде довољан за здравље и сунце!
no hungry goals

Последњих деценија драстично смо променили начин исхране и исхране као резултат глобализације, урбанизације и раста прихода.

Прешли смо са сезонских, углавном биљних намирница и богатих влакнима, на дијету која садржи високо рафинирани скроб, шећер, масти, со, прерађену храну, месо и остале производе животињског порекла. Мање времена се троши на припрему јела код куће, а потрошачи, посебно у урбаним срединама, све се више ослањају на супермаркете, продаваонице брзе хране, продавце уличне хране и ресторане који се одвозе.

Комбинација нездраве исхране и седећег начина живота довела је до пораста стопе гојазности, не само у развијеним земљама, већ и у земљама са малим примањима, где глад и гојазност често коегзистирају. Сада је преко 670 милиона одраслих и 120 милиона девојчица и дечака (5-19 година) гојазно, а преко 40 милиона деце млађе од 5 година има прекомерну тежину, док преко 820 милиона људи пати од глади.

Здрава исхрана је водећи фактор ризика за смрт од незаразних болести (НЦД), укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес и неке врсте рака. У вези са петином смртних случајева широм света, нездраве прехрамбене навике такође узимају данак у националним здравственим буџетима који коштају и до 2 билиона УСД годишње.

Гојазност и други облици потхрањености погађају готово једну од три особе. Пројекције показују да ће тај број до 2025. бити један на два. Добра вест је да приступачна решења постоје за смањење свих облика неухрањености, али за њих је потребна већа глобална посвећеност и деловање.

today is the world food day 2019