EN
Vse kategorije

Domov>Novice>Zdrava nega


Kaj je likopen? Kako se uporablja v kozmetiki?

Datum: 2019-12-23

Povzetek:

Likopen je snov, za katero je dokazano, da ima dobre antioksidativne lastnosti in je bila deležna veliko pozornosti potrošnikov. V tem prispevku je podroben pregled virov, fizikalnih in kemijskih lastnosti likopena in njegove uporabe v kozmetiki.

ključne besede: Likopen, naravni, antioksidacija, kozmetika

Uvod v likopen

Likopen (L ikopen), neke vrste karotenoid, Molekulska formula je C40H56 and a relative molecular mass is 536.85. The molecular structure is shown in Figure 1. Lycopene is one of the strongest antioxidants found in nature. Its ability to scavenge singlet oxygen is about 100 times that of vitamin E and twice that of beta-carotene. It has the reputation of “plant gold”. In food, pharmaceutical, health care products and cosmetics industries have good application prospects.


Slika 1: molekularna struktura likopena

Vir likopena

Likopen se pogosto nahaja v višjih rastlinah in mikroorganizmih. V višjih rastlinah je vsebnost likopena v paradižniku višja. Poročalo se je, da je vsebnost zrelih paradižnikov 8.8 ~ 42 mg / kg, nekateri zreli rdeči sadeži pa vsebujejo tudi likopen, kot so rdeča grenivka, lubenica, grenka buča, papaja in tako naprej. Kar zadeva mikroorganizme, lahko številne vrste mikroorganizmov proizvajajo likopen, vključno z bakterijami, aktinomiciti in glivami, med katerimi so večje donose micete, mikrozimi in fotosintetske bakterije. Trenutno obstaja veliko raziskav o proizvodnji likopena s strani mikroorganizmov. Liu Qiaoning in drugi so uporabili gensko spremenjeno Escherichia coli za izražanje likopena s pridelkom 102 mg / L. Wang Haibing in drugi so za ekspresijo likopena umetno pregledali in optimizirali rdeči kvas. Dobitek je dosegel 176.97 mg / L. Z razvojem biotehnologije bo mikrobna fermentacija zaradi večjega pridelka, krajšega proizvodnega cikla in brez sezonskega vpliva postala glavni vir likopena.

Tfizikalne in kemijske lastnosti likopena

Likopen je polinenasičen alifatski ogljikovodik z rdečim dolgim ​​igličastem kristalom. Ima majhno polarnost in je netopno v vodi, težko ga je raztopiti v poliolih (kot so etanol, glicerin in propilen glikol, ki se običajno uporabljajo v kozmetiki). Lahko se raztopi v rastlinskih oljih, oktanojski kislini / trigliceridnem citratu in drugih maščobah. Kemična struktura likopena vsebuje 13 dvojnih vezi ogljik-ogljik, vključno z 11 konjugiranimi dvojnimi vezmi, ki se zlahka oksidirajo in pretvorijo. Zato se med postopkom ekstrakcije, predelave in skladiščenja upošteva vpliv temperature, ph, površinsko aktivnega sredstva, reducirnega sredstva, ultravijoličnega in podobno.

Antioksidantni mehanizem likopena

Likopen ima izjemno antioksidativno sposobnost zaradi večplastnega antioksidantnega mehanizma. Prvi je neposreden učinek čiščenja likopena na proste radikale. Chen Liping in drugi so ugotovili, da lahko nizke koncentracije likopena (0.4 ~ 3 mg / kg) učinkovito odstranijo hidroksilne radikale in anionske radikale superoksid. Likopen pretvori tudi aktivacijsko energijo singletnega kisika v toploto in neposredno duši singletni kisik. Drugič, likopen ima posredno vlogo pri odstranjevanju reaktivnih kisikovih vrst (ROS) s spodbujanjem aktivnosti endogenih antioksidantnih encimov. Raziskovalci so pokazali, da so se po tem, ko smo miši 4 ure hranili likopen, povečale aktivnosti peroksida (pod), (sod) in katalaze (mačka) v krvi miši miši.

Uporaba likopena v kozmetiki

Kot naravni vir učinkovitih dodatkov ima likopen zaradi izjemne antioksidativne sposobnosti veliko možnosti za uporabo pri staranju, kremi za zaščito pred soncem, proti onesnaževanju in drugi funkcionalni kozmetiki. Obenem ima likopen svojo nestabilnost in druge težave, zato je treba izboljšati aplikacijo.

Likopen in kozmetika proti staranju

Trenutno obstaja veliko teorij za razlago staranja kože, teorija staranja prostih radikalov pa je teorija močne prepričljivosti. Teorija staranja prostih radikalov kaže, da s povečanjem starosti ali spremembo ustave funkcija antioksidantnega sistema v telesu upada, kar povzroči prekomerno kopičenje prostih radikalov, ki napadajo aktivne makromolekule tkivnih celic, kar povzroči uničenje celične strukture in delovanje, kar vodi do in pospešuje staranje kože. V skladu s teorijo staranja prostih radikalov se lahko kozmetiki doda likopen z visoko sposobnostjo čiščenja prostih radikalov. Ko se likopen absorbira skozi kožo, lahko zavira prekomerno kopičenje prostih radikalov iz vira, izboljša kožni antioksidantni sistem in s tem upočasni staranje.


Likopen in kozmetika za zaščito pred soncem

Prekomerno ultravijolično sevanje lahko povzroči veliko količino prostih radikalov v koži, kar povzroči, da melanociti proizvajajo prekomerni melanin, zaradi česar koža postane temna in dolgo pegava, poleg tega pa lahko povzroči gube na koži, staranje in rahlost. Da preprečimo UV poškodbe kože, jo na splošno rešimo z uporabo kozmetike za zaščito pred soncem. Vendar imajo obstoječe sončne kreme nekatere pomanjkljivosti, kozmetična formula pa naj bi zagotovila učinek zaščite pred soncem, medtem ko bi morala biti vsebnost zaščitnih krem ​​čim manjša. Za reševanje zgornjih nasprotij lahko likopen uvajamo kot pomožno sestavino za zaščito pred soncem. Po eni strani lahko likopen odstrani presežne proste radikale, ki jih povzročajo ultravijolični žarki; na drugi strani ima likopen neposreden antagonistični učinek na UV, zato poročajo, da lahko likopen zmanjša vnetje v telesu, vzdržuje normalno presnovo celic, se izogne ​​UV-žarkom in zmanjša poškodbo DNK. Likopen poveča odpornost kože na UV svetlobo in s tem zmanjša količino zaščite pred soncem, kar posledično zmanjša draženje kozmetike za zaščito pred soncem in zmanjša materialne stroške.

Likopen in kozmetika proti onesnaževanju

V zadnjih letih so potrošniki pozdravili kozmetiko z učinki proti onesnaževanju, kot je "odpornost na onesnaževanje zraka". Onesnažena atmosfera vsebuje fototoksične učinke policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH) in nitro policikličnih aromatskih ogljikovodikov (NPAH). Pod ultravijolično svetlobo lahko fototoksični učinki, ki jih povzročajo policiklični aromatski ogljikovodiki, resno poškodujejo kožo, vključno s pospeševanjem tvorbe prostih radikalov. Kot odgovor na zgornje težave lahko likopen uporabimo kot naravni vir aktivnih sestavin, ki preprečujejo onesnaževanje, in igra naslednjo vlogo: na eni strani likopen odstranjuje fototoksični učinek PAH s čiščenjem prostih radikalov; na drugi strani likopen neposredno odpravlja strupene snovi v cigaretah in avtomobilskih izpušnih plinih.

Likopen je naravno kozmetično barvilo

Appearance of color. Many cosmetics on the market add and compound artificial pigments, which have a colorful appearance and attract consumers. However, artificial synthetic pigments are mainly derivatives of aromatic hydrocarbons. Long-term use has certain chronic side effects and even cancer risk. Lycopene itself has bright red color, which can replace some chemically synthesized red pigments, applied to cosmetics such as lipstick, blush, etc. Which the color is more natural and safer.

Likopen je naravni kozmetični stabilizator

Kozmetika pogosto vsebuje nekaj oksidativnih in razgaljenih surovin, kot je rastlinsko olje. Za preprečevanje oksidativne olja in maščob se običajno dodajajo stabilizatorji, kot sta butil hidroksianizol (BHA) in butilirani hidroksitoluen (BHT). Z varnostnega vidika pa ima dolgotrajna uporaba BHT in BHA določeno strupenost, pri čemer ima BHA rakotvorno tveganje, BHT pa teratogeno. Ustrezno je, da je likopen naraven, netoksičen, ima močno antioksidativno sposobnost in lahko prepreči ranljivost olj in maščob, zato lahko nadomesti kemične sintetične stabilizatorje, kot sta BHA in BHT.

Ali poznate uporabo likopena v kozmetiki? Želite izvedeti več, bodite pozorni na naše podjetje!