EN
ĉiuj Kategorioj

hejmo>novaĵoj>Sana prizorgado


Kio estas la licopeno? Kiel apliki en kosmetikaĵo?

Dato: 2019-12-23

Resumo:

Licopeno estas substanco, kiu pruviĝis havi bonajn antioksidajn proprietojn kaj ricevis multan atenton de konsumantoj. Ĉi tiu papero donas detalan superrigardon de la rimedoj, fizikaj kaj kemiaj proprietoj de licopeno kaj ĝia apliko en kosmetikaĵoj.

Ŝlosilvortoj: Likopeno, Natura, Antioksido, Kosmetika

Enkonduko al Lycopeno

Licopeno (L mikopeno), speco de karotenoido, La molekula formulo estas C40H56 and a relative molecular mass is 536.85. The molecular structure is shown in Figure 1. Lycopene is one of the strongest antioxidants found in nature. Its ability to scavenge singlet oxygen is about 100 times that of vitamin E and twice that of beta-carotene. It has the reputation of “plant gold”. In food, pharmaceutical, health care products and cosmetics industries have good application prospects.


Fig.1 la molekula strukturo de likopeno

Fonto de licopeno

Licopeno estas vaste trovita en pli altaj plantoj kaj mikroorganismoj. En pli altaj plantoj, la enhavo de licopeno de tomatoj estas pli alta. Oni raportis, ke la enhavo de maturaj tomatoj estas 8.8 ~ 42 mg / kg, kaj iuj maturaj ruĝaj fruktoj ankaŭ enhavas likopenon, kiel ruĝa pomelo, akvomelono, amara kalko, papajo kaj tiel plu. Koncerne mikroorganismojn, multaj specoj de mikroorganismoj povas produkti licopenon, inkluzive de bakterioj, aktinomicetoj kaj fungoj, inter kiuj la pli altaj produktoj estas miketoj, mikrozimoj kaj fotosintezaj bakterioj. Nuntempe ekzistas multaj studoj pri produktado de licopeno fare de mikroorganismoj. Liu Qiaoning kaj aliaj uzis la genetike modifitan Escherichia coli por esprimi likopenon kun rendimento de 102 mg / L. Wang Haibing kaj aliaj uzis artefarite kribritajn kaj optimumigitajn ruĝajn feĉojn por esprimi likopenon. La rendimento atingis 176.97 mg / L. Kun la disvolviĝo de bioteknologio, mikrobiana fermentado fariĝos la ĉefa fonto de likopeno pro pli alta rendimento, pli mallonga produktado-ciklo kaj neniu laŭsezona influo.

Tli fizikajn kaj kemiajn proprietojn de licopeno

Lycopeno estas polisaturita alifata hidrokarburo kun ruĝa longa nadla simila kristalo. Ĝi havas malmultan polarecon kaj nesolveblas en akvo, ĝi malfacile solviĝas en polioloj (kiel etanolo, glicerino kaj propilenglicol komune uzataj en kosmetikaĵoj). Facilas solvi en vegetalajn oleojn, oktanoikan acidon / trigliceridan citraton kaj aliajn grasojn kaj oleojn. La kemia strukturo de likopeno enhavas 13 duoblajn ligojn karbono-karbonon, inkluzive de 11 konjugitaj duoblaj ligoj, kiuj facile oxidadas kaj konvertiĝas. Tial la influo de temperaturo, ph, surfac-aktiva agento, reduktanta, ultraviola kaj tiel plu estas konsiderata dum la procezo de eltiro, prilaborado kaj stokado.

Antioksida Mekanismo de licopeno

Licopeno havas elstaran antioksidan kapablon danke al sia multfaceta antioksida mekanismo. La unua estas la rekta skaraba efiko de likopeno sur liberaj radikaloj. Chen Liping et al., Ili trovis, ke malaltaj koncentriĝoj de likopeno (0.4 ~ 3 mg / kg) povas efike forigi hidroksilajn radikalojn kaj superoxidajn anionajn radikalulojn. Licopeno ankaŭ konvertas la aktivigan energion de unuopa oksigeno en varmon kaj rekte estigas unuopan oksigenon. Due, likopeno ludas nerektan rolon en timigado de reaktivaj oksigenaj specioj (ROS) promociante la agadon de endogenaj antioksidaj enzimoj. Esploristoj montris, ke post kiam musoj nutriĝis likopenon dum 4 horoj, la agadoj de peroksido (pod), (sod) kaj katalasa (kato) en sango de musoj-enzimo pliigis.

Apliko de likopeno en Kosmetikoj

Kiel natura fonto de efikaj aldonaĵoj, licopeno havas bonan aplikan perspektivon en kontraŭmaljuniĝo, sunscreen, kontraŭpoluado kaj aliaj funkciaj kosmetikaĵoj pro sia elstara antioksida kapablo. Samtempe, likopeno havas ĝiajn malstabilecon kaj aliajn problemojn, kaj necesas plibonigo de aplikoj.

Licopeno kaj kontraŭmaljuniĝanta kosmetiko

Nuntempe ekzistas multaj teorioj por klarigi haŭtan envejecadon, kaj la teorio de libera radikala maljuniĝo estas teorio de forta persvado. La teorio de libera radikala maljuniĝo sugestas, ke kun la kresko de aĝo aŭ la ŝanĝo de konstitucio, la funkcio de la antioksida sistemo en la korpo malkreskas, rezultigante troan amasiĝon de liberaj radikaluloj atakantaj la aktivajn makromolekulojn de histaj ĉeloj, kaŭzante detruon de ĉela strukturo. kaj funkcio, kiu kondukas al kaj akcelas la haŭtan senescencon. Laŭ la teorio de liberaj radikalaj enmetaĵoj, likopeno kun alta kapablo timigi liberajn radikalojn povas esti aldonita al kosmetikaĵoj. Post kiam likopeno estas absorbita tra la haŭto, ĝi povas malhelpi troan amasiĝon de liberaj radikaloj el la fonto, plibonigi la haŭtan antioksidan sistemon kaj tiel prokrasti maljuniĝon.


Likopeno kaj sunbrila kosmetikaĵo

Troa ultraviola radiado povas kaŭzi grandan kvanton da liberaj radikaloj en la haŭto, kaŭzante melanocitojn produkti troan melaninon, kio kaŭzas, ke la haŭto fariĝas malhela kaj longe makulita, kaj ankaŭ povas kaŭzi haŭtajn sulkojn, maljuniĝi kaj estiĝi. Por malhelpi UV-damaĝon sur la haŭto, ĝi ĝenerale solvas per aplikado de kremaj sunaj kosmetikoj. Tamen, ekzistantaj sunscreenoj havas iujn malavantaĝojn, kaj la kosmetika formulo devas certigi la protekton de sunbrilo dum la enhavo de sunscreen devas esti kiel eble plej malalte. Por solvi ĉi-suprajn kontraŭdirojn, likopeno povas esti enkondukita kiel helpa sunscreen-komponanto. Unuflanke likopeno povas forigi troajn liberajn radikalojn kaŭzitajn de ultraviolaj radioj; aliflanke, likopeno havas rektan antagonisman efikon sur UV, kaj oni raportis, ke Lycopeno povas redukti inflamon en la korpo, konservi normalan metabolon de ĉeloj, eviti UV-radiojn kaj malpliigi DNA-damaĝon. Lycopeno plibonigas la haŭton de la haŭto kontraŭ UV-lumo, tiel reduktante la kvanton de sunbrunaĵo, kiu siavice reduktas la koleron de kremaj sunaj kosmetikoj kaj reduktas materialajn kostojn.

Likopeno kaj kontraŭpoluaj kosmetikaĵoj

En la lastaj jaroj, pro la intensigo de media poluado, kosmetikaĵoj kun kontraŭpoluaj efikoj kiel "rezisto al aera polucio" bonvenigis konsumantojn. La poluita atmosfero enhavas fototoksajn efikojn de hidrokarburoj aromatikaj polikcilikaj (PAHoj) kaj hidrokarbonajn aromajn nitrociklojn (NPAH). Sub ultraviola lumo, la fototoksaj efikoj kaŭzitaj de polikiclaj aromaj hidrokarbonoj povas damaĝi grave la haŭton, Inkluzive akceli la formadon de liberaj radikaloj. Responde al ĉi-supraj problemoj, licopeno povas esti uzata kiel natura fonto de kontraŭpoluaj aktivaj ingrediencoj por ludi la jenan rolon: unuflanke, licopeno forigas la fototoksan efikon de PAH-oj skuante liberajn radikalojn; aliflanke, likopeno rekte forigas toksajn substancojn en cigaredoj kaj aŭtomobila ellasilo.

Licopeno estas natura kosmetika koloro

Appearance of color. Many cosmetics on the market add and compound artificial pigments, which have a colorful appearance and attract consumers. However, artificial synthetic pigments are mainly derivatives of aromatic hydrocarbons. Long-term use has certain chronic side effects and even cancer risk. Lycopene itself has bright red color, which can replace some chemically synthesized red pigments, applied to cosmetics such as lipstick, blush, etc. Which the color is more natural and safer.

Licopeno estas natura kosmetika stabiligilo

Kosmetikaĵoj ofte enhavas iujn oksidajn kaj rancisajn krudmaterialojn kiel vegeta oleo. Por malebligi oksidigan rancon de oleoj kaj grasoj, ĝenerale aldoniĝas stabiligiloj kiel butila hidroksianisolo (BHA) kaj butilata hidroksoluoluo (BHT). Tamen de sekureca vidpunkto, longdaŭra uzado de BHT kaj BHA havas certan toksecon, el kiuj BHA havas karcinogenan riskon kaj BHT havas teratogenan riskon. Koresponde, likopeno estas natura, ne-toksa, havas fortan antioksidan kapablon, kaj povas preventi rancecon de oleoj kaj grasoj, do ĝi povas anstataŭigi kemiajn sintezajn stabiligilojn kiel BHA kaj BHT.

Ĉu vi scias la aplikon de likopeno en kosmetikaĵoj? Vi volas scii pli, bonvolu atenti nian kompanion!