EN
Sve kategorije

POČETNA>vijesti>Zdrava njega


Kako se likopen upotrebljava u kozmetici?

Datum: 2019-12-23

Sažetak:

Likopen je supstanca za koju je dokazano da ima dobra antioksidacijska svojstva i koju je potrošače privuklo puno pažnje. Ovaj rad daje detaljan pregled resursa, fizičkih i hemijskih svojstava likopena i njegove primjene u kozmetici.

Ključne riječi: Likopen, Prirodni, Antioksidacija, Kozmetika

Uvod u likopen

Likopen (L ikopen), vrsta karotenoida, Molekularna formula je C40H56 and a relative molecular mass is 536.85. The molecular structure is shown in Figure 1. Lycopene is one of the strongest antioxidants found in nature. Its ability to scavenge singlet oxygen is about 100 times that of vitamin E and twice that of beta-carotene. It has the reputation of “plant gold”. In food, pharmaceutical, health care products and cosmetics industries have good application prospects.


Sl. 1 molekularna struktura likopena

Izvor likopena

Likopen se široko nalazi u višim biljkama i mikroorganizmima. U višim biljkama je sadržaj likopena u rajčici veći. Objavljeno je da je sadržaj zrele rajčice od 8.8 do 42 mg / kg, a neki zreli crveni plodovi sadrže i likopen, poput crvenog grejpa, lubenice, gorkog tikve, papaje i tako dalje. Što se tiče mikroorganizama, mnoge vrste mikroorganizama mogu stvarati likopen, uključujući bakterije, aktinomicete i gljivice, među kojima su veći prinosi micete, mikrozimi i fotosintetske bakterije. Trenutno postoje mnoge studije o proizvodnji likopena od strane mikroorganizama. Liu Qiaoning i drugi koristili su genetski modificiranu Escherichia coli za ekspresiju likopena s prinosom od 102 mg / L. Wang Haibing i drugi koristili su umjetno skrining i optimizirali crveni kvas za izražavanje likopena. Prinos je dostigao 176.97 mg / L. Razvojem biotehnologije mikrobna fermentacija postat će glavni izvor likopena zbog većeg prinosa, kraćeg proizvodnog ciklusa i bez sezonskog utjecaja.

Tfizikalna i hemijska svojstva likopena

Likopen je polinezasićeni alifatski ugljikovodik sa crvenim dugim iglastim kristalom. Ima malu polarnost i netopljiv je u vodi, teško se rastvara u poliolima (poput etanola, glicerina i propilen glikola koji se obično koriste u kozmetici). Lako se rastvara u biljnim uljima, oktanoičnoj kiselini / trigliceridu citratu i drugim mastima i uljima. Hemijska struktura likopena sadrži 13 dvostrukih veza ugljik-ugljik, uključujući 11 konjugiranih dvostrukih veza, koje se lako oksidiraju i pretvaraju. Zbog toga se tijekom procesa ekstrakcije, prerade i skladištenja uzima u obzir utjecaj temperature, ph, površinski aktivnog agensa, reducirajućeg sredstva, ultraljubičastog itd.

Mehanizam antioksidansa likopena

Likopen ima izvanrednu antioksidacijsku sposobnost zahvaljujući svom višestrukom antioksidacijskom mehanizmu. Prvi je direktan učinak uklanjanja likopena na slobodne radikale. Chen Liping i ostali otkrili su da niske koncentracije likopena (0.4 ~ 3 mg / kg) mogu učinkovito ukloniti hidroksilne radikale i anionske radikale superoksid. Likopen takođe pretvara aktivacijsku energiju singletnog kiseonika u toplotu i direktno ugašava singletni kiseonik. Drugo, likopen ima indirektnu ulogu u čišćenju reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) promičući aktivnost endogenih antioksidantnih enzima. Istraživači su pokazali da su, nakon što su miševi bili hranjeni likopenom u trajanju od 4 sata, povećane aktivnosti peroksida (pod), (sod) i katalaze (mačka) u krvi enzima miševa.

Primjena likopena u kozmetici

Kao prirodni izvor djelotvornih aditiva likopen ima dobru primjenu u anti-age, krema za zaštitu od sunca, protiv zagađenja i druge funkcionalne kozmetike zbog izvanredne antioksidacijske sposobnosti. Istovremeno, likopen ima svoju nestabilnost i druge probleme, te postoji potreba za poboljšanjem primjene.

Likopen i kozmetika protiv starenja

Trenutno postoji mnogo teorija za objašnjenje starenja kože, a teorija starenja slobodnih radikala je teorija snažne uvjerljivosti. Teorija starenja slobodnih radikala sugerira da s porastom dobi ili promjenom ustava funkcija antioksidacijskog sustava u tijelu opada, što rezultira prekomjernim nakupljanjem slobodnih radikala koji napadaju aktivne makromolekule ćelija tkiva, uzrokujući uništavanje ćelijske strukture i funkcionira, što dovodi do i ubrzava starenje kože. Prema teoriji starenja slobodnih radikala, likopen s velikom sposobnošću ispiranja slobodnih radikala može se dodati u kozmetiku. Nakon što se likopen apsorbira kroz kožu, može inhibirati prekomjerno nakupljanje slobodnih radikala iz izvora, pojačati antioksidacijski sustav kože i tako odgoditi starenje.


Likopen i kozmetika za zaštitu od sunca

Pretjerano ultraljubičasto zračenje može prouzrokovati veliku količinu slobodnih radikala u koži, uzrokujući da melanociti stvaraju prekomjerni melanin, zbog čega koža postaje tamna i dugotrajna, a može uzrokovati bore na koži, starenje i propadanje. Da bi se spriječilo oštećenje kože od UV zraka, obično se rješava primjenom kozmetike za zaštitu od sunca. Međutim, postojeće kreme za sunčanje imaju neke nedostatke, a kozmetička formula trebala bi osigurati učinak kreme za sunčanje, a sadržaj krema za zaštitu od sunca trebao bi biti što niži. Da bi se rešile gornje kontradikcije, likopen se može uvesti kao pomoćna komponenta kreme za sunčanje. S jedne strane, likopen može ukloniti višak slobodnih radikala uzrokovanih ultraljubičastim zracima; s druge strane, likopen ima izravan antagonistički učinak na UV, te je izvješteno da likopen može smanjiti upalu u tijelu, održavati normalan metabolizam stanica, izbjeći UV zrake i smanjiti oštećenje DNK. Likopen povećava otpornost kože na UV svjetlost, smanjujući na taj način količinu krema za sunčanje, što zauzvrat smanjuje iritaciju kozmetike za zaštitu od sunca i smanjuje materijalne troškove.

Likopen i kozmetika protiv zagađenja

Posljednjih godina, zbog intenziviranja zagađenja okoliša, potrošači su pozdravili kozmetiku s efektima zagađenja, poput „otpornosti na zagađenje zraka“. Kontaminirana atmosfera sadrži fototoksične učinke policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) i nitro policikličkih aromatskih ugljikovodika (NPAH). Pod ultraljubičastom svjetlošću fototoksični efekti uzrokovani policikličkim aromatskim ugljikovodicima mogu ozbiljno oštetiti kožu, uključujući ubrzavanje stvaranja slobodnih radikala. Kao odgovor na gore navedene probleme, likopen se može koristiti kao prirodni izvor aktivnih sastojaka protiv zagađenja koji imaju sljedeću ulogu: s jedne strane, likopen uklanja fototoksični učinak PAH-a uklanjanjem slobodnih radikala; s druge strane, likopen direktno eliminira otrovne tvari u cigaretama i automobilskim izduvima.

Likopen je prirodno kozmetičko sredstvo za bojenje

Appearance of color. Many cosmetics on the market add and compound artificial pigments, which have a colorful appearance and attract consumers. However, artificial synthetic pigments are mainly derivatives of aromatic hydrocarbons. Long-term use has certain chronic side effects and even cancer risk. Lycopene itself has bright red color, which can replace some chemically synthesized red pigments, applied to cosmetics such as lipstick, blush, etc. Which the color is more natural and safer.

Likopen je prirodni kozmetički stabilizator

Kozmetika često sadrži neke oksidativne i prosijane sirovine poput biljnog ulja. Kako bi se spriječilo oksidativno razmazivanje ulja i masti obično se dodaju stabilizatori poput butil hidroksianizola (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT). Međutim, sa sigurnosnog gledišta, dugotrajna upotreba BHT i BHA ima određenu toksičnost od koje BHA ima kancerogeni rizik, a BHT ima teratogeni rizik. U skladu s tim, likopen je prirodan, netoksičan, ima snažnu antioksidacijsku sposobnost i može spriječiti propadanje ulja i masti, tako da može zamijeniti kemijske sintetičke stabilizatore poput BHA i BHT.

Znate li primjenu likopena u kozmetici? Želite znati više, obratite pažnju na našu kompaniju!