EN
Bütün Kateqoriyalar

ƏSAS SƏHİFƏ>xəbər>Sağlam Qulluq


Lycopene nədir? Kosmetikada necə tətbiq olunur?

Tarix: 2019-12-23

Abstract:

Likopen yaxşı antioksidan xüsusiyyətlərə sahib olduğu sübut edilmiş və istehlakçılardan çox diqqət almış bir maddədir. Bu sənəd likopenin qaynaqları, fiziki və kimyəvi xüsusiyyətləri və kosmetikada tətbiqi barədə ətraflı məlumat verir.

Keywords: Likopen, Təbii, Antioksidləşmə, Kosmetik

Likopenə giriş

Likopen (L ycopene), bir növ karotenoid, Molekulyar formul C-dir40H56 and a relative molecular mass is 536.85. The molecular structure is shown in Figure 1. Lycopene is one of the strongest antioxidants found in nature. Its ability to scavenge singlet oxygen is about 100 times that of vitamin E and twice that of beta-carotene. It has the reputation of “plant gold”. In food, pharmaceutical, health care products and cosmetics industries have good application prospects.


Fig.1 likopenin molekulyar quruluşu

Likopen mənbəyi

Likopen daha yüksək bitkilərdə və mikroorqanizmlərdə geniş yayılmışdır. Daha yüksək bitkilərdə pomidorun likopen miqdarı daha yüksəkdir. Yetkin pomidorun tərkibinin 8.8 ~ 42 mq / kq olduğu bildirildi və bəzi yetkin qırmızı meyvələrin tərkibində qırmızı qreypfrut, qarpız, acı qarğıdalı, Papaya və sair kimi likopen də var. Mikroorqanizmlər baxımından mikroorqanizmlərin bir çox növü likopeni, o cümlədən bakteriyaları, aktinomisetləri və göbələkləri əmələ gətirə bilər, bunların arasında daha yüksək məhsul miket, mikzim və fotosintetik bakteriyalardır. Hal-hazırda likopenin mikroorqanizmlər tərəfindən istehsalına dair bir çox tədqiqat var. Liu Qiaoning və başqaları, 102 mq / l məhsuldarlığı olan likopeni ifadə etmək üçün genetik modifikasiya olunmuş Escherichia coli istifadə etdi. Wang Haibing və başqaları likopeni ifadə etmək üçün süni şəkildə ekranlaşdırılmış və optimallaşdırılmış qırmızı mayadan istifadə etdilər. Gəlir 176.97 mq / L-ə çatdı. Biotexnologiyanın inkişafı ilə, daha yüksək məhsuldarlıq, istehsal dövrünün qısa olması və mövsümi təsirə görə mikrob fermentasiyası likopenin əsas mənbəyinə çevriləcəkdir.

Tlikopenin fiziki və kimyəvi xüsusiyyətlərini

Likopen, qırmızı uzun iynəyə bənzər bir kristal olan poli doymamış alifatik karbohidrogendir. Aşağı polariteye malikdir və suda həll olunmur, poliollarda (məsələn kosmetikada çox istifadə olunan etanol, gliserin və propilen glikol kimi) həll etmək çətindir. Bitki yağlarında, oktan turşusu / trigliserid sitratında və digər yağlarda və yağlarda həll etmək asandır. Likopenin kimyəvi quruluşunda 13 karbon-karbon ikiqat istiqrazlar, o cümlədən asanlıqla oksidləşən və çevrilən 11 birləşən ikiqat bağlanır. Buna görə hasilat, işləmə və saxlama prosesində temperatur, ph, səthi aktiv agent, azaldıcı maddə, ultrabənövşəyi və s. Təsiri nəzərə alınır.

Likopenin antioksidan mexanizmi

Likopen çox yönlü antioksidan mexanizmi sayəsində görkəmli antioksidan xüsusiyyətlərinə malikdir. Birincisi, likopenin sərbəst radikallara birbaşa təsiridir. Chen Liping et al, likopenin aşağı konsentrasiyası (0.4 ~ 3 mq / kq) hidroksil radikalları və superoksid anion radikallarını təsirli şəkildə aradan qaldıra biləcəyini tapdı. Likopen ayrıca oksigenin aktivləşmə enerjisini istiliyə çevirir və tək oksigeni söndürür. İkincisi, likopen endogen antioksidan fermentlərin fəaliyyətini təşviq edərək reaktiv oksigen növlərinin (ROS) çirklənməsində dolayı rol oynayır. Tədqiqatçılar siçanların likopenlə 4 saat qidalandıqdan sonra siçan fermentinin qanında peroksid (pod), (sod) və katalaz (pişik) fəaliyyətlərinin artdığını göstərdilər.

Likopenin kosmetikada tətbiqi

Effektiv təsirli aşqarların təbii bir mənbəyi olaraq, likopen, antioksidant qabiliyyətinə görə yaşlanma, günəşdən qoruyucu, çirklənmə əleyhinə və digər funksional kosmetikalarda yaxşı tətbiq perspektivinə malikdir. Eyni zamanda, likopenin qeyri-sabitliyi və digər problemləri var və tətbiq yaxşılaşdırılmasına ehtiyac var.

Likopen və yaşlanmaya qarşı kosmetik

Hal-hazırda dəri qocalmasının izah edilməsi üçün bir çox nəzəriyyə mövcuddur və sərbəst radikal yaşlanma nəzəriyyəsi güclü inandırıcılıq nəzəriyyəsidir. Sərbəst radikal yaşlanma nəzəriyyəsi təklif edir ki, yaşın artması və ya konstitusiyanın dəyişdirilməsi ilə orqanizmdə antioksidan sisteminin funksiyası azalır və toxuma hüceyrələrinin aktiv makromolekullarına hücum edən sərbəst radikalların həddən artıq yığılması ilə nəticələnir dərinin yaşlanmasına səbəb olan və sürətləndirən funksiyadır. Sərbəst radikal qocalma nəzəriyyəsinə görə kosmetikaya sərbəst radikalları çirkləndirmək qabiliyyəti yüksək olan likopen əlavə edilə bilər. Likopen dəri vasitəsilə udulduqdan sonra sərbəst radikalların mənbədən həddindən artıq toplanmasına mane olur, dəri antioksidan sistemini gücləndirir və beləliklə yaşlanmağı gecikdirir.


Likopen və günəşdən qoruyan kosmetik

Həddindən artıq ultrabənövşəyi radiasiya dəridə çox miqdarda sərbəst radikalların meydana gəlməsinə səbəb olur, melanositlərin həddindən artıq melanin istehsal etməsinə səbəb olur, bu da dərinin qaranlıq və uzun ləkələnməsinə səbəb olur və dərinin qırışlarına, yaşlanmasına və solğunluğuna səbəb ola bilər. Dərinin UB zədələnməsinin qarşısını almaq üçün ümumiyyətlə günəşdən qoruyan kosmetika tətbiq etməklə həll olunur. Ancaq mövcud günəş qoruyucularının bəzi çatışmazlıqları var və kosmetik formul günəşdən qoruyucu təsir göstərməlidir, günəşdən qoruyucu maddələrin miqdarı mümkün qədər az olmalıdır. Yuxarıdakı ziddiyyətləri həll etmək üçün likopen köməkçi günəşdən qoruyucu bir komponent kimi təqdim edilə bilər. Bir tərəfdən, likopen, ultrabənövşəyi şüalara səbəb olan artıq sərbəst radikalları çıxara bilər; digər tərəfdən, likopenin UB-yə birbaşa antaqonist təsiri var və likopenin bədəndəki iltihabı azalda biləcəyi, hüceyrələrin normal metabolizmasını təmin edə bilməsi, UB şüalarının qarşısını alması və DNT ziyanını azalda biləcəyi bildirildi. Likopen, dərinin UB işığına qarşı müqavimətini artırır və bununla da günəş kremi miqdarını azaldır, bu da öz növbəsində günəşdən qoruyan kosmetik vasitələrin qıcıqlanmasını azaldır və maddi xərcləri azaldır.

Likopen və çirklənməyə qarşı kosmetika

Son illərdə ətraf mühitin çirklənməsinin intensivləşməsi səbəbindən "hava çirkliliyinə qarşı müqavimət" kimi çirklənmə əleyhinə təsiri olan kosmetik məhsullar istehlakçılar tərəfindən müsbət qarşılanmışdır. Çirklənmiş atmosfer politsiklik aromatik karbohidrogenlərin (PAH) və nitro polisiklik aromatik karbohidrogenlərin (NPAH) fototoksik təsirini ehtiva edir. Ultraviyole işığı altında sərbəst radikalların meydana gəlməsini sürətləndirmək daxil olmaqla, poliklik tsiklik aromatik karbohidrogenlərin yaratdığı fototoksik effektlər dəriyə ciddi ziyan vura bilər. Yuxarıda göstərilən problemlərə cavab olaraq likopen aşağıdakı rolu oynamaq üçün təbii çirklənmə əleyhinə aktiv maddələrin təbii mənbəyi kimi istifadə edilə bilər: bir tərəfdən likopen sərbəst radikalları zibil edərək PAH-lərin fototoksik təsirini aradan qaldırır; digər tərəfdən, likopen siqaret və avtomobil işlənməsindəki zəhərli maddələri birbaşa yox edir.

Likopen təbii kosmetik rəngdandır

Appearance of color. Many cosmetics on the market add and compound artificial pigments, which have a colorful appearance and attract consumers. However, artificial synthetic pigments are mainly derivatives of aromatic hydrocarbons. Long-term use has certain chronic side effects and even cancer risk. Lycopene itself has bright red color, which can replace some chemically synthesized red pigments, applied to cosmetics such as lipstick, blush, etc. Which the color is more natural and safer.

Likopen təbii kosmetik stabilizatordur

Kosmetikada tez-tez bitki yağı kimi bir sıra oksidləşdirici və rancid xammal var. Yağların və yağların oksidləşmə əmsalının qarşısını almaq üçün ümumilikdə butil hidroksyanisol (BHA) və butilatmış hidroksitoluol (BHT) kimi stabilizatorlar əlavə olunur. Bununla birlikdə, təhlükəsizlik baxımından BHT və BHA'nın uzun müddətli istifadəsi müəyyən toksikliyə malikdir, bunlardan BHA kanserogen riskə malikdir, BHT isə teratogen riskə malikdir. Müvafiq olaraq, likopen təbii, zəhərli deyil, güclü bir antioksidan qabiliyyətinə malikdir və yağların və piylərin qarışıqlığının qarşısını ala bilər, buna görə BHA və BHT kimi kimyəvi sintetik stabilizatorları əvəz edə bilər.

Likopenin kosmetikada tətbiqini bilirsinizmi? Daha çox bilmək istəyirsinizsə, şirkətimizə diqqət yetirin!